Θυμάμαι την αμηχανία που ένιωθα καθώς πλησίαζε η ώρα για την πρώτη συνεδρία με την θεραπεύτρια! Πολλά πολλά χρόνια πριν, φοιτήτρια τότε στο μεταπτυχιακό, αποφάσισα να χτυπήσω την πόρτα ενός ψυχοθεραπευτικού γραφείου, ενισχυμένη από τις απαιτήσεις της εκπαίδευσης αφού, ήταν απαραίτητο να γίνει, μα περισσότερο προβληματισμένη από τις ανθρώπινες ανησυχίες μου!

Θυμάμαι ήμουν αρκετά περίεργη σχετικά με την εξέλιξη που θα είχε η συνάντηση μαζί της και ταυτόχρονα, αρκετά κουρασμένη από τον αγώνα που έδινα για να τακτοποιήσω τις δυσκολίες που ξεπηδούσαν μπροστά μου!

Θυμάμαι ότι δοκιμαζόμουν καιρό πριν αποφασίσω να την συναντήσω. Ζύγιζα από όλες τις πλευρές την επιλογή μου καθώς δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να ταλαιπωρηθώ. Πολλές φορές αναρωτιόμουν αν θα ήταν ικανή να με βοηθήσει ώστε να βάλω μια τάξη στους προβληματισμούς ή αν τελικά θα αποδεικνυόταν μάταιη η συνεργασία με εκείνη.

Ερωτήματα τα οποία καλούμε να διαχειριστώ υποστηρίζοντας πια τον ρόλο της θεραπεύτριας σχεδόν σε κάθε πρώτη συνάντηση που έχω με έναν θεραπευόμενο. Και μπορεί τότε αυτά τα ερωτήματα να μονοπωλούσαν την σκέψη μου αλλά τώρα αποδεικνύονται σωτήρια αφού, αποτέλεσαν αφορμές για μια πολύ δυνατή εμπειρία, αυτή της ψυχοθεραπείας!

Ως θεραπευόμενη είχα την δυνατότητα να γνωρίσω την πορεία της ψυχοθεραπείας από την άλλη πλευρά και βιώνοντας τον ρόλο, να αποκτήσω άποψη σχετικά με την θέση που βρίσκονται οι θεραπευόμενοι όταν εμπιστεύονται σε εμένα τους προβληματισμούς τους! Οι σπουδαίες ιδιότητες της ενσυναίσθησης, δηλαδή της ικανότητας του θεραπευτή να δει μέσα από τα μάτια του θεραπευόμενου τις διαστάσεις των προβληματισμών διαχωρίζοντας συνειδητά τον ρόλο του.

Και καθώς ο χρόνος της θεραπείας κυλούσε, θυμάμαι να εμπιστεύομαι περισσότερο εκείνη αλλά πιο πολύ τον εαυτό! Και τώρα βλέποντας πια τις θεραπευτικές διαδικασίες να προοδεύουν, νιώθω περισσότερο σίγουρη για τα οφέλη που αποκομίζουν οι θεραπευόμενοι από την ψυχοθεραπεία, από την σχέση που χτίζουν σταδιακά με τον εαυτό!

Γιατί αν το καλοσκεφτούμε η θεραπευτική διαδικασία δεν είναι τίποτε άλλο από τον χρόνο που θα διαθέσουμε για να μάθουμε λίγο καλύτερα εμάς, να ερμηνεύσουμε τις πεποιθήσεις, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και να αποκωδικοποιήσουμε τις συμπεριφορές.

Πολύ απλά, σε ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον, να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε υπό ειδικές συνθήκες και στις αποτελεσματικές περιπτώσεις να αναδιαμορφώσουμε ότι φαίνεται να αποσυντονίζει την καλή σχέση που έχουμε με τον εσωτερικό κόσμο!

Γιατί η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι έχουμε δίπλα πολλούς ανθρώπους, ανθρώπους που θα καταλάβουν τις καλές και άσχημες πλευρές που διαθέτουμε και θα σταθούν κοντά στις δυσκολίες. Όμως, η πραγματικότητα έχει να μας πει ότι σε όσα ζούμε είμαστε μόνοι…… δεν έχουμε κανένα άλλον!

Αξίζει λοιπόν να κάνουμε ένα δώρο σε εμάς, να θωρακίσουμε την σχέση δυναμώνοντας την πίστη στον εαυτό!

Τελικά, δεν το μετάνιωσα! Φαίνεται να πήρα την καλύτερη απόφαση την πλέον κατάλληλη στιγμή!

Και σήμερα, δεκαοχτώ χρόνια μετά, ενθουσιωδώς να βλέπω τα αποτελέσματα της προσωπικής ανάπτυξης να βελτιώνουν συνεχώς την ζωή μου!

Και πιστή στην άσκηση της επαγγελματικής ιδιότητας, όσο δύναμαι, να ενισχύω τους ανθρώπους προς αυτή την κατεύθυνση τονίζοντας την σημαντικότητα της διαδικασίας για την ανακάλυψη του εαυτού, ακολουθώντας ευλαβικά το μονοπάτι της αυτογνωσίας….. τον δρόμο της ψυχοθεραπείας!

 

 

Βασιλική Γ. Βενέτη  MA Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία