Αν και η γιορτή των Ερωτευμένων πρωταγωνιστεί εδώ και αιώνες στην κουλτούρα των δυτικών χωρών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ο εορτασμός της μέρας της αγάπης να εξαπλώνεται σταδιακά σε ολόκληρη την υφήλιο. Ενδεχομένως να αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία εμπορευματοποίησης του πάθους που νιώθουν οι άνθρωποι για τους ερωτικούς συντρόφους η οποία κάθε χρόνο επιφέρει αρκετά κέρδη σε όσους θέλουν να δυναμώσουν την ερωτική έκφραση μέσω της πώλησης πρωτότυπων δώρων ή γιατί αποτελεί μια ακόμα αφορμή για τους συντρόφους να εκφράσουν την ερωτική επιθυμία για εκείνον ή εκείνη που θεωρούν μοναδικό ή μοναδική στην ζωή τους.

Όπως και να έχει, είναι αλήθεια ότι η γιορτή των Ερωτευμένων στέκεται πολύ καλά ως ερέθισμα συλλογισμού ή συνειδητοποίησης της σημαντικότητας των ερωτικών σχέσεων στην ψυχική ισορροπία των ανθρώπων.
Οπότε θα υποστηρίζαμε ότι αυτές τις ημέρες είναι πιθανόν να αξιολογήσουμε περισσότερο την ερωτική σχέση, αν φυσικά έχουμε την τύχη να είμαστε με κάποιον σύντροφο ή στην αντίθετη περίπτωση, να προβληματιστούμε πιο πολύ σκεπτόμενοι τις αρνητικές αλλά και θετικές επιδράσεις των ερωτικών σχέσεων στην ζωή των ανθρώπων.

Πολλοί θα παρομοιάσουν όμορφα τις ερωτικές σχέσεις με ζωντανούς οργανισμούς. Και αν το καλοσκεφτούμε θα αποδεχτούμε χωρίς πολλές ενστάσεις τον χαρακτηρισμό αφού, καθημερινά αποδεικνύεται ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις χρειάζονται συνεχής προσπάθεια ώστε να υφίστανται, πόσο μάλλον οι ερωτικές οι οποίες έχουν περισσότερους λόγους να παραμείνουν ζωηρές στην φθορά της καθημερινότητας.

Και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, το ίδιο και η ερωτική σχέση θέλει τροφή και φροντίδα για να επιβιώσει αλλά και πολλά ακόμα ζωτικά στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα για να δομήσουν τις γερές βάσεις που απαιτούνται ώστε να ανεγερθεί το γερό οικοδόμημα που θα στεγάσει τον έρωτα δύο ανθρώπων.

Αν και δεν είμαστε οπαδοί των γενικεύσεων, πιστεύουμε ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα συμφωνήσουν με την άποψη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιής ερωτική σχέση είναι τουλάχιστον η αποκλειστικότητα και η βαθιά αγάπη ανάμεσα στους εραστές. Και μπορεί ο όρος αποκλειστικότητα να είναι αυστηρός και αρκετά περιοριστικός, αν όμως  οι ερωτικοί σύντροφοι «σκορπίζονται» σε πολλούς ανθρώπους, πέρα από την ψυχική φθορά που βιώνουν, δεν νιώθουν το αίσθημα πληρότητας που προσφέρει η φύση της αγάπης. Και, αγάπη σημαίνει αμέριστο και ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τον σύντροφο το οποίο εκδηλώνεται με κάθε είδος συναισθηματικής, λεκτικής και συμπεριφορικής έκφρασης προς τον άνθρωπο που θεωρείται ξεχωριστός. Όμως, για να αγαπήσουμε τον σύντροφο, χρειάζεται να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό γιατί, είναι αδύνατο να προσφέρουμε στον άλλο ότι εμείς δεν διαθέτουμε.

Και φυσικά ένας τρόπος έκφρασης του θεϊκού συναισθήματος της αγάπης είναι η επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους. Αν δεν καταλαβαίνουμε τον σύντροφο και αν εκείνος δεν μπορεί να νιώσει εμάς τότε, όσα τρυφερά συναισθήματα και αν τρέφουμε, η σχέση δεν μπορεί να εξελιχτεί. Και η επικοινωνία δεν έχει μόνο την έννοια της ανταλλαγής απόψεων και της αλληλοκατανόησης αλλά και το περιεχόμενο της διάθεσης για συμβιβασμό και αποδοχής των απόψεων και αναγκών του άλλου.

Άλλωστε η επικοινωνία είναι το στοιχείο που φέρνει πιο κοντά τους συντρόφους επιτρέποντας σε εκείνους να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και να εκφράσουν με περισσότερη ειλικρίνεια τα συναισθήματα τους. Βέβαια, τα οφέλη της επικοινωνίας είναι πολλά περισσότερα αφού, η σταδιακή γνωριμία αυξάνει τον σεβασμό ο οποίος αν δεν υπάρχει τότε οι δομές της σχέσης είναι ανύπαρκτες. Και σεβασμός σημαίνει να αποδέχομαι τα θέλω του συντρόφου χωρίς να καταπατώ τις δικές μου επιθυμίες, να τιμώ τον άνθρωπο που είναι δίπλα μου αναγνωρίζοντας ότι και αυτός εκτιμά την προσωπικότητα μου, να προστατεύω εκείνον από τα άσχημα σημεία που μπορούν να προκληθούν σημειώνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος στηρίζει εμένα στις δυσκολίες που προκύπτουν στην διάρκεια της σχέσης.

Και μπορεί τα παραπάνω στοιχεία να είναι σημαντικά για την δυναμική της σχέσης, ωστόσο καμία ερωτική σχέση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την έκφραση της σεξουαλικής επιθυμίας των συντρόφων. Η ερωτική πράξη εκτός από την εκτόνωση των έντονων συναισθημάτων, την σαρκική επαφή και την απόλαυση των εραστών δένει περισσότερο τους συντρόφους φέρνοντας εκείνους κοντύτερα ψυχικά και σωματικά.

Και όπως συμβαίνει στους ζωντανούς οργανισμούς, αν η ερωτική σχέση τρέφεται και φροντίζεται ικανοποιητικά τότε μπορεί να αναπαράγει την ζωή προσφέροντας στους συντρόφους το δώρο της γέννησης ενός ανθρώπου ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την ευτυχία που εξελίσσεται διαρκώς.

Φαίνεται λοιπόν ότι η ερωτική σχέση δεν είναι εύκολη υπόθεση! Τελικά μοιάζει με ένα αδιάκοπο, γλυκό και αναίμακτο αγώνα επιβίωσης με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να συμπορευτούμε ώστε να επικρατήσουμε δυναμικά στις απαιτητικές μάχες της κοινής ζωής!

 

Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία