Βρισκόμαστε πλέον στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι βιτρίνες έχουν φορέσει τα γιορτινά τους, οι δρόμοι λαμποκοπούν από τα αμέτρητα αστραφτερά φωτάκια, γιορτινές μελωδίες ηχούν ασταμάτητα, οι άνθρωποι προετοιμάζονται πυρετωδώς για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού και την έλευση του νέου έτους.

Η διάθεση όλων οφείλει να προσαρμοστεί στο γιορτινό κλίμα των ημερών αφού τα Χριστούγεννα φαντάζουν ως γιορτές αγάπης, ανθρωπιάς και προσφοράς ενώ, η Πρωτοχρονιά μεταφέρει το μήνυμα του νέου ελπιδοφόρου έτους. Είναι οι μέρες που θα εκδηλώσουμε τα συναισθήματα γιορτάζοντας ζεστά με αυτούς που αγαπάμε, θα μοιραστούμε στιγμές ευτυχίας και διασκέδασης με φίλους.

Και ενώ υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να περάσουμε καταπληκτικά ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι είναι δύσκολο να συμβεί. Αδυνατούμε να ακολουθήσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα, αισθανόμαστε θλίψη, πιστεύουμε ότι οι άλλοι, οι «χαρούμενοι» άνθρωποι δεν θέλουν την παρέα μας και πιθανόν να αισθανόμαστε ένοχοι επειδή θέλουμε να απομονωθούμε για να μείνουμε μόνοι. Και η αρνητική διάθεση μπορεί να γίνεται πιο έντονη αν τυχαίνει να μην έχουμε ερωτικό σύντροφο για να μοιραστούμε τις γιορτινές στιγμές αγάπης και θαλπωρής.

Τι γίνεται όμως αν η ζωή στις γιορτές δεν είναι τόσο ευχάριστη; Πώς μπορεί να επηρεαστεί η διάθεση των ανθρώπων από το γιορτινό κλίμα των ημερών; Τι δεν πάει καλά αφού δεν χαιρόμαστε όταν όλα γύρω είναι γιορτινά; Μήπως τελικά «πάσχουμε» από Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη;

Οι αιτίες της ψυχολογικής μετάπτωσης φαίνεται να είναι πολλές. Η απουσία ή η αδυναμία συνάντησης με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, η έλλειψη προσωπικού χρόνου, οι οικονομικές δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζουμε, η σωματική και ψυχική κούραση ως αποτέλεσμα της καθημερινότητας, οι ανεκπλήρωτες διαπροσωπικές σχέσεις και επιθυμίες, οι υψηλοί στόχοι που θέτουμε στη ζωή, η αποδοχή ανεπιθύμητων εορταστικών προσκλήσεων, ο φόβος της επιστροφής στην ρουτίνα όταν οι γιορτινές ημέρες περάσουν αλλά και η περίπτωση να μην μας αρέσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

Όποια και αν είναι η αφορμή της μελαγχολικής διάθεσης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να ξεπεράσουμε τον αρνητισμό που νιώθουμε ακολουθώντας κάποιες τακτικές καλής ψυχολογίας.

Ας μην μείνουμε λοιπόν μόνοι αλλά να αναζητήσουμε συντροφιά τόσο στο φιλικό όσο και στο συγγενικό περιβάλλον επιλέγοντας τους ανθρώπους με τους οποίους θέλουμε να μοιραστούμε αυτές τις γιορτινές στιγμές. Επίσης ωφελεί να μην θέσουμε στόχους που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, να διαφυλάξουμε τη σωματική και ψυχική ενέργεια μετέχοντας μόνο σε ευχάριστες δραστηριότητες, να προσέξουμε την διατροφή αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση αλκοόλ, να μη ξοδέψουμε τα χρήματα αλόγιστα, να ακούσουμε πώς νιώθουν οι άνθρωποι γύρω μας, μπορεί και εκείνοι να έχουν αρνητική διάθεση και να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό κατανοώντας τις προσωπικές ανάγκες.

Μα περισσότερο να αποδεχτούμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε θλίψη τις μοναχικές στιγμές και, αυτές τις δύσκολες ώρες να μην αμελούμε να σκεφτόμαστε θετικά γιατί είναι αλήθεια ότι…… γιορτές είναι θα περάσουν!

 

Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία