Λίγες στιγμές πριν από τα Χριστούγεννα, η γιορτινή ατμόσφαιρα έχει επηρεάσει αισθητά την διάθεση μας. Θα ακούσουμε τους ανθρώπους να λένε ότι νιώθουν χαρούμενοι, άλλους να υποστηρίζουν ότι οι γιορτές δεν τους αγγίζουν και κάποιους να παρατηρούν ένα μελαγχολικό τόνο στην διάθεση τους καθώς, κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και βιώνει τις καταστάσεις σύμφωνα με τις εμπειρίες του.

Υπάρχουν όμως στιγμές που η ανθρώπινη αντίδραση επηρεάζεται σημαντικά ιδιαιτέρως όταν το ερέθισμα είναι τόσο δυνατό όσο φαίνεται να είναι η γιορτινή ατμόσφαιρα που απλώνεται γύρω μας.
Γιατί όλοι έχουμε εκτεθεί με κάποιο τρόπο στο γιορτινό περιβάλλον, περπατώντας στους φωτισμένους δρόμους,  ακούγοντας ατμοσφαιρικές μελωδίες, γευόμενοι τις γιορτινές γεύσεις, ή κάνοντας τις εορταστικές αγορές.

Και μπορεί να αντιδρούμε με απίστευτη χαρά, αδιάφορα ή στενάχωρα καθώς μια γιορτινή νότα επικρατεί στην καθημερινότητα. Αν όμως αυτές τις ημέρες νιώθουμε στενάχωρα, είναι ωφέλιμο να ενισχύσουμε θετικά την διάθεση ελαφρύνοντας το ουδέτερο ή δυσάρεστο συναίσθημα.

Πιθανόν να φαίνεται δύσκολο αλλά έχουμε την δύναμη να επιδράσουμε μέχρι ένα σημείο στην συναισθηματική κατάσταση. Γιατί έχει παρατηρηθεί ότι το δυσάρεστο συναίσθημα είναι συνέπεια του αρνητικού τρόπου σκέψης. Αν λοιπόν κάθε φορά που νιώθουμε δυσάρεστα, παρατηρήσουμε τις αρνητικές σκέψεις και αξιολογήσουμε αυτές αντικειμενικά εντοπίζοντας κάποια θετικά στοιχεία, θα νιώσουμε περισσότερο ευχάριστα.

Και όταν φθάσουμε σε αυτό το σημείο εξέλιξης, θα έχουμε την δύναμη να ανταποκριθούμε στο γιορτινό κάλεσμα των ημερών. Θα είναι πιο εύκολο να στολίσουμε τον χώρο μας, να βρεθούμε με τους ανθρώπους που θέλουμε να δούμε, να κάνουμε έναν περίπατο στην εορταστική αγορά, να κανονίσουμε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, να ανταλλάξουμε δώρα, να μοιραστούμε στιγμές ευτυχίας, να «αντέξουμε» την γιορτινή ατμόσφαιρα.

Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε ταλαιπωρηθεί από δύσκολες καταστάσεις αλλά, όσα έχουμε ζήσει αποτελούν την ιστορία μας και είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτή δεν θα ήμασταν σε αυτό εδώ το σημείο σήμερα. Εμποδίζοντας πλέον τις δυσάρεστες αναμνήσεις να καθορίζουν την πορεία της ζωής, τολμούμε να αλλάξουμε την συνέχεια των γεγονότων.

Ας αποτελέσουν αυτές οι γιορτές καλές αφορμές αλλαγής δίνοντας συμβολικό χαρακτήρα στην διαδικασία, αφού τόσο τα Χριστούγεννα όσο και η Πρωτοχρονιά σηματοδοτούν πρακτικά και θεωρητικά την αρχή μιας νέας ζωής.

 

Βασιλική Γ. Βενέτη MA Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία